Net als bij de meeste sportverenigingen leek het erop dat Budo Gouweleeuw tijdens de meivakantie gesloten zou zijn. Toch stonden op 5 en 6 mei de deuren van de dojo aan de Willem Bilderdijkhof wijd open. In het kader van een uitwisseling heetten we op vrijdagmiddag onze collega’s van Judo Edwin Steringa uit Heerenveen welkom.

Direct na aankomst van de Friezen werd afgetrapt met een gezamenlijke training vol technieken en randori’s. We waren goed vertegenwoordigd op de tatami! De grote groep, variërend van recreanten tot wedstrijdjudoka’s, had zichtbaar veel plezier en liet zich in haar wilde bewegingen absoluut niet beperken door het gebrek aan ruimte. Merkwaardig genoeg bleven botsingen uit en het gelach vierde de boventoon.

Tussen al dat gestoei door vonden we nog de gelegenheid voor het leggen van de eerste sociale contacten. Zo kwam het dat de bonte stoet na afloop de stad in trok om nog wat resten bevrijdingsfeest mee te maken. Echt stevig drinken was er niet bij, want de volgende ochtend mochten de twee clubs weer aan de bak. Na het ontbijt troffen de judoka’s elkaar in de Bilderdijkhof voor een techniektraining. Zoals het een typische Gouweleeuwse training betaamt, sloot Michel af met een aantal leuke eindspellen zoals het beklimmen van de dikke mat en “drie is teveel”. Wellicht dat er volgend jaar een groep afgevaardigden van Budo Gouweleeuw noordwaarts trekt?

Het is leuk  om op zo’n geslaagde uitwisseling terug te kijken. “Dit was wel geen Joop in memoriam les,” sprak Willem na afloop van de vrijdagavondtraining, “maar ik weet zeker dat hij dit had kunnen waarderen.” De groep zwetende, maar zeer voldane judoka’s knikte instemmend.

Share This