Onze club

Budo Gouweleeuw

…is al meer dan 50 jaar een begrip in Delft en omstreken, eerst als Judo Gouweleeuw en na overname door de leden als vereniging Budo Gouweleeuw.  Onze kernwaarden zijn: samenwerken, respect voor elkaar, discipline, veiligheid, plezier, gezondheid en zelfbeheersing. Mede-oprichter Joop Gouweleeuw heeft de vereniging mooie tradities, een unieke werkwijze en een rijke geschiedenis meegegeven op judotechnisch en didactisch gebied. Naast judo en jiu jitsu voor beginners tot en met gevorderden (inclusief de wedstrijdselectie) geven wij ook yoga en richten wij ons ook op specifieke doelgroepen, zoals peuters (tuimeljudo), kleuters (kabouterjudo) en kinderen met een beperking (aangepast judo).

Van hier tot Tokio

In tegenstelling tot de vele tuimelaars en kabouters die hem nagingen, duurde het bij Joop Gouweleeuw tot zijn 15de voor hij actief ging judoën bij Ukemi in Delft, in 1955. Begin jaren 60 pakte hij al de eerste grote prijzen. Hij werd Europees kampioen in 1966 en meerdere malen Nederlands kampioen. Zijn grootste wedstrijdprestatie was zijn deelname aan de Olympische Spelen van 1964 in Tokio. In 2004 zond de NOS een documentaire over die spelen uit met een interview en beeldmateriaal van Joop. Hij bereikte niet alleen een 8ste dan judo, maar ook een 4e dan jiu jitsu.

Joop bleek niet alleen heel goed te zijn in judo en jiu jitsu, maar ook nog eens talent te hebben voor ‘pedagoochelen’. Dat uitte zich in zijn carrière in het gymonderwijs op de middelbare school, en ook bij het opzetten van een eigen judoclub.

Op 1 januari 1965 richtten Joop en zijn vrouw Bertie Judo Gouweleeuw op. Joop verzorgde de lessen op de mat terwijl Bertie de administratie regelde. Het aanbod bestond uit techniek-, wedstrijd- en kata-trainingen afgewisseld met krachttraining. Joop bood zijn leerlingen breedtejudo en blonk uit in het neerzetten van multifunctionele judoka’s, handig, sterk en met conditie. Hij vond wedstrijdjudo belangrijk voor de algemene judovorming, maar het maken van wedstrijden was nooit verplicht bij zijn club. Judo doe je samen en het is er voor iedereen, voor de kinderen en voor hun ouders, voor de wedstrijdjudoka’s en de recreanten. Ook voor kinderen met een beperking was in lessen altijd een plaats. Judo, zo zei hij dikwijls, was voor de “tobbers en de toppers”.

In 2010 zijn de leden verder gegaan als vereniging Budo Gouweleeuw en hebben de club van Joop en Bertie overgenomen. Joop heeft daarna nog tot 2016 lesgegeven, op 29 januari 2017 is Joop overleden. Wegens bijzondere verdiensten werd hij postuum opgenomen in de Hall of Fame van de JBN-ZN. De oudere leden zijn niet alleen opgevoed door hun ouders; ook Joop heeft een opvoedkundige stempel op hen mogen drukken. In de geest van meester Joop heeft Budo Gouweleeuw het volgende doel:  Van hier tot Tokio

Stimuleren, motiveren en animeren!

Joop Gouweleeuw

NB Na het overlijden van Joop hebben zijn nabestaanden hun betrokkenheid met de vereniging beëindigd.