Budo Gouweleeuw Delft…

 

…is al meer dan 50 jaar een begrip in Delft en omstreken! Onze kernwaarden zijn: samenwerken, respect voor elkaar, discipline, veiligheid, plezier, gezondheid en zelfbeheersing. Mede-oprichter Joop Gouweleeuw heeft de vereniging mooie tradities, een unieke werkwijze en en rijke geschiedenis meegegeven op judotechnisch en didactish gebied. Naast judo en jiu jitsu voor beginners tot en met gevorderden (inclusief de wedstrijdselectie) geven wij ook yoga en richten wij ons ook op specifieke doelgroepen, zoals peuters (tuimeljudo), kleuters (kabouterjudo) en kinderen met een beperking (aangepast judo). Vanaf 2018 verzorgen we ook tai chi-lessen.

Zonder smoes onder de douche!
Joop Gouweleeuw

Van hier tot Tokio

Joop Gouweleeuw werd geboren op 5 september 1940. In tegenstelling tot de vele tuimelaars en kabouters die hem nagingen, duurde het bij Joop nog tot zijn 13de voor hij actief ging judoën bij Ukemi in Delft. Joop bleek niet alleen daar heel goed in te zijn, maar ook nog eens talent te hebben voor ‘pedagoochelen’. In 1958 begon hij in Nunspeet met lesgeven toen hij als sportinstructeur in militaire dienst ging.  Zijn eerste jeugdlessen verzorgde hij daar aan de kinderen van militairen.

Na militaire dienst behaalde Joop grote successen in de judo. Hij reisde heel Europa door voor trainingskampen met mooie resultaten tot gevolg. Hij werd Europees kampioen in 1966 en meerdere malen Nederlands kampioen. Zijn grootste wedstrijdprestatie was zijn deelname aan de Olympische Spelen van 1964 in Tokio. In 1967 stopte Joop met topsport en startte hij met een carrière in het gymonderwijs. Als je op de Paulusmavo of het Stanislas Reinier de Graaf hebt gezeten,  is de kans groot dat je nog les hebt gehad van Joop!

Op 1 januari 1965 richtten Joop en zijn vrouw Bertie Judo Gouweleeuw op. Joop verzorgde de lessen op de mat terwijl Bertie de administratie regelde. In eerste instantie waren de locaties divers. Judolessen werden verzorgd op de Jozefschool te Schipluiden, op de Paulusmavo, en bij Ukemi op de Nieuwelaan en op de Bachsingel. Het aanbod bestond uit techniek-, wedstrijd- en kata-trainingen afgewisseld met krachttraining. Het rondje Delftse Hout is berucht onder oudgedienden. Vanaf 1968 settelde Judo Gouweleeuw zich aan de Martinus Nijhofflaan, waar het 40 jaar heeft gezeten! Joop gaf ook trainingen bij Ukemi en beide clubs mochten dan ook bij elkaar komen sporten. Het was niet meer helemaal duidelijk wie nu bij welke club hoorde, en Ukimi ging uiteindelijk op in Gouweleeuw. In 2008, met de renovatie van de sporthal, vertrok Judo Gouweleeuw naar zijn huidige locatie aan de Willem Bilderdijkhof.

Joop bood zijn leerlingen breedtejudo en blonk uit in het neerzetten van multifunctionele judoka’s. Zelf had Joop niet alleen een 8ste dan judo, maar ook een 4e dan jiu jitsu. Hij was zeer actief voor de Judo Bond Nederland die zijn grote kennis waardeerde, mening respecteerde en stokpaardjes tolereerde. Joop vond wedstrijdjudo belangrijk voor de algemene judovorming, maar het maken van wedstrijden was nooit verplicht bij zijn club. Judo doe je samen en het is er voor iedereen, voor de kinderen en voor hun ouders, voor de wedstrijdjudoka’s en de recreanten. Ook voor kinderen met een beperking was in lessen altijd een plaats. Judo, zo zei hij dikwijls, was voor de “tobbers en de toppers”.

De liefde en betrokkenheid die Joop en Bertie voor de judo en de club hadden, droegen zij uit op en buiten de judomat. Vooruitstrevend was dat bij de lessen van Gouweleeuw ouders altijd aan de kant mochten meekijken. Joop en Bertie hadden oog voor de mens die dat nodig had. Als een lid niet op kwam dagen, kon het een telefoontje en soms zelfs een huisbezoek verwachten. Joop en Bertie waren trots op iedere prestatie, of je nu eerste was geworden van Nederland, de club een keer uit de brand hielp met het leggen van de mat, of jezelf op bevel van Joop in een week tijd had leren jongleren.

In 2011 zijn de leden verder gegaan als vereniging Budo Gouweleeuw en hebben de club van Joop en Bertie overgenomen. Joop en Bertie mochten genieten van een welverdiend pensioen. Een definitief afscheid was dat uiteraard niet. Joop heeft tot 2016 lesgegeven en Bertie was nog dikwijls langs de kant te vinden. Op 29 januari 2017 is Joop overleden. Wegens bijzondere verdiensten werd hij postuum opgenomen in de Hall of Fame van de JBN-ZN. Zijn nalatenschap is groots. De meeste van onze leden zijn niet alleen opgevoed door hun ouders; ook Joop heeft een opvoedkundige stempel op hen mogen drukken. In de geest van meester Joop heeft Budo Gouweleeuw het volgende doel:

Stimuleren, motiveren en animeren!
Joop Gouweleeuw

Budo Gouweleeuw is een erkend leerbedrijf. De lessen worden verzorgd door rijksgediplomeerde leerkrachten. Wij zijn lid van de Judo Bond Nederland en in bezit van het JBN-keurmerk. Het doel van dit keurmerk is de leskwaliteit, en fysieke en sociale veiligheid te waarborgen. Met het keurmerk kan Budo Gouweleeuw zich onderscheiden van andere clubs in professionaliteit. We tonen hiermee aan sporters, ouders en begeleiders dat we voldoen aan JBN-criteria voor een goed beleid, goed kader en een veilige accommodatie.

Ons team

Michel Brakel

Michel Brakel

Hoofddocent judo

Robin Jansen

Robin Jansen

Hoofddocent jiu jitsu

Simon van Dijk

Simon van Dijk

Voorzitter

Share This